©All rights reserved

2020 by Peretz Architecture

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Barkan Visitor Center

Second place winning award.

2500 sqm.

Collaboration with Architect Yael Agami

Second place winner in closed architectural competition (unpublished)

Planning based on the foundations of the experience - The visitor experiences the story of the Land of Israel through the life and work of Rehavam Ze'evi. There is a parallel between the prominent characteristics of Rehavam Ze'evi as an ideologue, politician and military man, against strong value motifs that were milestones in his travels... the teachings of Israel, the people of Israel and the Land of Israel. For this parallel there is an interpretation in the schema of the structure and in its walk.


The project was born out of connection to the land and the place, without having to stand out. The terraces on which the building is based allow the visitor to discover their strides step by step, repeating between interior and exterior. Construction highlights how content creates the place. The schema that is once built from the top and once from the bottom maintains the connection between the functions: Israel-Jewish-Israeli-Land Theory.  The green terrace is a fundamental motif of the project, accompanying the visitor and maintaining the relationship between interior and exterior throughout the experience. Symbolizes the alliance between man and earth throughout history, so that together an experience is connected to the earth and connected to an ideology.


The entrance is a kind of a cairn, a point in the space that indicates the place and its identification, from which an observation of the local landscape, and from which the experience begins. Access to the site once from the top and once from the bottom simultaneously exists in the use of the structure. Upper Level - Entrance to Visitor Center, Lower Level - Independent Entrance to Culture Hall. Separation allows for separate events to take place simultaneously regardless of the functions. The terraces make the connection to the history and bible of the Jewish people. The farming of the stairs that was and still is a symbol of settlement.


The ramps are an expression of a trip. They create a movement that allows wandering between the interior and the exterior, down and up, between local materials and vegetation, as well as creating diverse perspectives on the Shomron landscape. The olive trees are an expression of the local culture of the Shomron area and the history of the Jewish people in the Land of Israel. A cross-sectional emphasis emphasizes the connection between structure and land as the connection between man and his sources and history. Constructively, each floor builds the one above it: The Land of Israel-the people of Israel-Theory of Israel, and in the movement-spiritual aspect - each floor feeds the one below it: The Law of Israel-the People of Israel-Israel. Briefly it can be seen that the structure speaks in the development language and thus strengthens the connection to the environment. In fact, the structure is interwoven around it in a way that cannot exist anywhere else.


Upper level - reception and information, including an outdoor and indoor gathering space. Drop down to the level of the management area and cafeteria with exit to the terrace - possibility of holding workshops or indoor / outdoor combined exhibitions. Intermediate level, content spaces - roaming content spaces with the option of going out to the terrace and strolling through the olive trees as part of the content experience.

Lower level - Culture hall, separate entrance from lower level, large expanse for outdoor events.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon